Deron Cukaj, 14 jaar

63 kg

2 wedstrijden, 2 gewonnen,

RBV Crooswijk

Zelfverzekerd klinkt hij, wanneer hem wordt gevraagd naar zijn ultieme doel. ,,Ik wil profbokser worden,” zegt Deron Cukaj vastbesloten. ,,En wereldkampioen.”

Dat staat vast genoteerd.

Tijdens zijn eerste bokstraining, bij RBV Crooswijk, was hij nog een beetje bang en onzeker, vertelt de 14-jarige openhartig. ,,Ik had nog geen idee wat me te wachten stond.” Toch nam hij de stap, samen met zijn vader, die aan zijn conditie wilde werken. En ook al vond Deron de eerste training ‘best wel heel slecht’ gaan, hij had toch het idee dat boksen wel eens zijn sport zou gaan worden. Hij hield vol. ,,Twee weken later begon ik het leuk te vinden, het ging ook steeds beter. De techniek had ik heel snel geleerd.”

Inmiddels zijn we twee jaar verder, behoort Deron tot het junior Talent Team van stichting Rotterdam Boxing, heeft hij twee wedstrijden gevochten én glansrijk gewonnen. De eerste was een jaar geleden in Breda tijdens de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen, de tweede was afgelopen najaar. ,,Die won ik na een technisch knock-out.”

Deron woont in Crooswijk met zijn ouders, twee broers en zus. Zijn wortels liggen in Kosovo. ,,Normaal gesproken gaan we daar elke zomervakantie naartoe, om familie te bezoeken. Zij wonen in een groot dorp, heel mooi in de bergen.”

Hopelijk kan de familie komende zomer weer herenigd worden en kan Deron tot die tijd nog een paar wedstrijden doen. Fit is hij in elk geval. ,,Ik train vijf dagen in de week.”

En tussen school en trainen door kijkt hij graag naar twee boksers voor de nodige inspiratie. Zijn ene voorbeeld is ook lid van het junior Talent Team: David Hadziantoniou. ,,Van hem leer ik veel.” De andere is iets bekender en volgt Deron via YouTube: de Britse profbokser Anthony Joshua. ,,Ik hoop natuurlijk ooit net zo goed te worden als hij. Of beter zelfs, dat mag ook.”

Reacties

reacties