Het verhaal van Mustafa (21) is inmiddels al in brede kring bekend: Niet in het minst door zijn optreden vorige week in het programma “5 uur live”. Geboren op 1 januari 1998 in Idleb (Syrië). In 2014 met zijn familie gevlucht voor het oorlogsgeweld en sindsdien woonachtig te Krimpen aan den IJssel.

Sport zit in de familie. Zijn vader speelde o.a. voetbal. “Mijn vader is mijn grootste fan”, zegt Mustafa. Vijf jaar geleden begon hij met kickboksen. In 2017 ruilde hij dat in voor de echte bokssport. Te beginnen bij Mesa sport leerde hij de eerste kneepjes van het vak van trainer Fikiri. Na 3 weken al mocht hij meedoen met Nederlandse Kampioenschappen, waar hij prompt de winst binnenhaalde op de Elite A- 56 kg gewichtsklasse. Hij wil echter doorstromen naar de 60 kg. Klasse. Dat is mede de reden dat hij nu extra investeert in het doen van extra krachtsport om dit doel te bereiken.

Zijn aantal gebokste partijen staat inmiddels op 23, waarvan hij er 20 met winst afsloot.

 

50241613_1993175787642404_5427937152803536896_n

Mustafa’s doel is om in 2024 aan de Olympische Spelen mee te doen en daar moet wat hem betreft alles voor wijken. Dat wil zeggen: zes dagen per week, twee keer per dag trainen. Naast boksen ook loop- en krachttraining. Hij staat elke week intensief te trainen met o.a. Artjom Kasparian, Delano james en Stephen Danyo. De sfeer in deze groep is heel erg goed en we kunnen allemaal prima met elkaar opschieten, aldus Mustafa. Om zich te kwalificeren voor parijs 2024 zou hij deel moeten nemen aan belangrijke internationale wedstrijden zoals de Europese Kampioenschappen voor de Jeugd, de Europese Kampioenschappen voor Elite, de Wereldkampioenschappen voor beide categorieën om zodoende kwalificatie af te dwingen voor de O.S. 2024 te Parijs. En daar zit ‘m nou net de pijs: om hieraan mee te kunnen doen moet hij beschikken over een Nederlands paspoort en dat heeft hij, tot op de dag van vandaag, helaas nog steeds niet. Hoe hij ook zijn best doet, procedures zijn streng en het proces gaat langzaam.

Hij zou dan ook graag meer internationaal willen trainen, en bijvoorbeeld regelmatig naar buitenlandse trainingskampen gaan, maar dat is ook lang niet altijd mogelijk zonder paspoort.

De weinige tijd die hij nog over heeft besteedt hij aan lesgeven aan kinderen en ouderen, volgens zijn zeggen enorm leuk om te doen. “je ziet de mensen gewoon opbloeien en met name meer zelfvertrouwen krijgen” ook het beter leren omgaan met agressie door bokstraining ziet Mustafa als een meerwaarde.

Hij zou zijn focus nog meer en volledig op het boksen kunnen richten als hij een sponsor zou kunnen vinden, die bereid is in hem te investeren om zijn droom: deelname aan De Olympics van 2024 te kunnen verwezenlijken.

Hij heeft niet een specifieke voorkeur voor een bepaalde stijl, maar omschrijft zijn eigen stijl als “tamelijk aanvallend” en zijn grote voorbeeld is Muhammad Ali.

 

Rotterdam, 19 maart 2019.

Marijke Blom