Bij Van ‘t Hof in Crooswijk strijden zaterdag 9 en zondag 10 juni jeugdboksers van 12 tot 18 jaar om de nationale titels. In de categorie 13-14 jaar tot 50 kilo komt het mogelijk tot een clash tussen ‘thuisboksers’ Spyke Meijer en Robbert Jan Verweij. “Hopelijk staan we niet al in de eerste ronde tegenover elkaar”, zegt eerstgenoemde. Ook clubgenoot Youssef Talbi wil in diezelfde klasse de finale halen. “Tegen iemand uit mijn trainingsgroep wordt het spannend, we weten dan immers allebei hoe de ander bokst.”

Door Emile Hilgers

ROTTERDAM – Youssef (13) is bescheiden, maar heeft sinds hij twee jaar geleden kwam trainen aan de Slachthuiskade een passie ontwikkeld voor het boksen. “Ik wilde op voetbal, maar was te zwaar”, vertelt hij over de keus voor boksen. “Geen enkele club wilde mij hebben. Hier bij de boksclub mocht ik wel trainen. Ik ben al twintig kilo afgevallen. In maart won ik mijn eerste wedstrijd in Breda, toen woog ik 53 kilo. Er moeten wel nog wat kilo’s af maar dat gaat lukken. Nu het Ramadan is, is het makkelijker.”

Hij was best zenuwachtig voor die eerste officiële krachtmeting, bekent hij. “Maar in de ring, als je tegenover je tegenstander staat, is dat direct over. Je hebt dan zoveel adrenaline…” Youssef traint drie keer per week op de club, de andere dagen gaat hij vaak joggen of naar een sportschool. “Boksen is heel belangrijk voor mij”, zegt hij over zijn motivatie. “Mijn grote voorbeeld is Mike Tyson.”

Spyke (14) noemt de Rus Lomachenko als zijn favoriet. Hij heeft al internationale ervaring opgedaan: in maart won hij een toernooi in Denemarken. “Ik ben al vier jaar lid hier”, vertelt hij. “Mijn broer bokst hier ook. Het leek mij leuk om ook te gaan boksen en van kleins af aan stoten te zetten.” Inmiddels is vader Rob Meijer assistent van Ton Dunk, de trainer van de jeugdgroep van Van ‘t Hof. Zo sparren dus drie gezinsleden bij dezelfde club.

Vorig jaar was er geen tegenstander op het NK voor Spyke, nu krijgt hij in elk geval van één of twee clubgenoten concurrentie en mag hij voor eigen publiek in de ring voor een Nederlandse titel. Dat laatste kan broer Rex niet zeggen. Het NK Elite is dit jaar niet in het Topsportcentrum Rotterdam maar in Maastricht (16 en 17 juni).

Bij Van ‘t Hof neemt het aantal aanmeldingen, zowel bij de jeugd als bij de senioren, toe. “We krijgen steeds meer hoogopgeleiden”, zegt Ton Dunk senior. “De jeugdgroep bestaat uit zo’n veertig jongens en meiden. Ze begrijpen dat sporten goed voor ze is. We krijgen – meestal via scholen – ook kinderen met agressief gedrag. Boksen moet in eerste instantie vooral leuk en veilig zijn. Daarom verdelen wij de groepen naar leeftijd en niveau, zodat ieder kind zich optimaal ontwikkelt en wordt uitgedaagd.”

 

 

23-5-2018, rotterdam, jeugdboksers van boksschool van het hof foto rob kamminga

Fotobijschrift: Vijf kanjers van Van ‘t Hof die meedoen aan het NK Jeugdboksen voor eigen publiek. Van links naar rechts: Youssef Talbi, Robbert Jan Verweij, Mari Flo Michielsen, Spyke Meijer en Carlo Mascini. (Foto: Rob Kamminga)

KADER: Spyke Meijer (rechts) en Youssef Talbi hebben allebei pas één wedstrijd gebokst. Ze trainen bijna dagelijks, zeker in de aanloop naar het NK bij hun boksclub Van ‘t Hof. “Ik ga voor de titel”, zegt Spyke. Ook Youssef wil alles geven en hoopt op een finaleplaats. (Foto’s: Rob Kamminga)

Boksers trainen eenmaal per week gezamenlijk bij het Talent team van Rotterdam Boxing. Met 14 deelnemers vanuit dit talent team zet Rotterdam Boxing groot in om de ontwikkelingen van het jeugdboksen in Rotterdam vorm te geven.

Het NK Jeugdboksen bij RBV Van ‘t Hof aan de Slachthuiskade begint zaterdag 9 en zondag 10 juni om 13.00 uur; entree kost 10 euro.

 

Reacties

reacties