Aldus Jan Tromp, Projectleider Topsportverenigingen en Talentcentra bij Rotterdam Topsport dat inmiddels al 27 jaar bestaat. In die hoedanigheid ook een warm pleitbezorger voor “Rotterdam boksstad”. De bokssport heeft een jarenlange traditie in Rotterdam, met zijn roemrucht verleden met Bep van Klaveren als enige Nederlander ooit Olympisch kampioen. Zijn rijke verenigingsleven en vele fraaie boksevenementen.

 
Foto Jan Tromp Topsport Rotterdam (3)

Het begeleiden van sporters: vaak beginnend op school, via verenigingen naar bijvoorbeeld een Nederlands team is een van de speerpunten van R’dam Topsport.De stelregel is dat er tot 8 jaar ondersteuning wordt geboden om van basis naar topniveau te komen. In die hoedanigheid zijn ze ook een warm pleitbezorger van Rotterdam Boxing. “Rotterdam Boxing” verenigt veel dingen in zich die wij als samenwerkingspartner erg belangrijk vinden:

“Niet alleen werken jullie aan het vormen van een veelbelovend Talentteam, ook de breedtesport is een belangrijk onderdeel, daarnaast leiden jullie ook nog talenten op tot gediplomeerd trainer. Hiermee kunnen de boksers zich volledig focussen op hun ontwikkeling en zijn ze ook nog maatschappelijk actief als begeleider van de jeugd. Dit vinden wij een goede aanpak.”

Jan werkt vanuit zijn functie ook veel samen met Rotterdamse instellingen als Sportsupport, gemeentelijke afdeling Sport en Cultuur, evenals scholen, wijkorganisaties en sportverenigingen. Doel is om waar mogelijk initiatieven op sportgebied te ondersteunen. Ook het organiseren van evenementen is een belangrijk onderdeel. Voor de bokssport organiseerde Rotterdam Topsport bijvoorbeeld: EK dames, NK dames- en heren, bijdrage aan de Bep van Klaveren Memorial, Interland Nederland-Cuba in samenwerking met andere partijen in Rotterdam.

Alhoewel Jan een niet onverdienstelijk topsporter was (In 1997 Korfbalfinale in Ahoy gewonnen), draagt hij ook de bokssport een warm hart toe: “het is fantastisch om te zien: echte atleten met een fabelachtige techniek, fysiek sterk en bereid om alles uit hun lichaam te halen”. Ook de daarbij benodigde discipline en wederzijds respect , gekoppeld aan strenge regels, spreken Jan erg aan.”. Wel vindt hij de telling van scores vaak ondoorzichtig en voor het publiek slecht te volgen, waardoor een deel van de spanning verloren gaat.

Gevraagd naar de stand van zaken om het Nationale trainingscentrum voor de bokssport (wat nu in Papendal gevestigd is) naar Rotterdam te halen, laat Jan weten dat het nog niet zo 1-2-3 te realiseren is. Met name het vinden van een geschikte trainingslocatie is een struikelblok. Hij heeft nog wel 1 of 2 locaties op het oog, maar er is nog geen definitieve plek gevonden. De inspanningen gaan wat hem betreft met vereende kracht door.

 

Rotterdam Topsport Groen FC

Reacties

reacties