Zestien jonge boksers,  aan het begin van hun carrière, met nog een hele reis aan successen en teleurstellingen te gaan. Wie zijn deze (toekomstige) bokskampioenen van het Rotterdam Boxing Junior Talent Team? In deze serie stellen we ze aan u voor. Deze keer Jens Johannessen.

Jens Johannesen (17 jaar)

B-klasse, -63 kg

11 wedstrijden, 8 gewonnen

Boksvereniging RBV Crooswijk

Zijn oma is Jens’ meest fanatieke supporter. Zij moedigt haar kleinzoon elke wedstrijd aan. ,,Ze is 78 jaar en gaat altijd mee,” vertelt Jens. ,,Ontzettend leuk.”

Jens is vijf jaar geleden begonnen met boksen. ‘Je moet een beetje van jezelf afbijten’, had zijn vader tegen hem gezegd. ,,Hij bokst al jaren. En toen ben ik ook gaan boksen.” Jens, woonachtig in Heijplaat, leerde de basis bij BCVA Poortugaal. Hij trainde daar af en aan, want eigenlijk vond hij voetbal leuker. ,,Voor voetbal trainde ik al twee keer in de week en deed ik elk weekend een wedstrijd.”

Het keerpunt kwam op zijn vijftiende. Toen ging het minder met voetbal en raakte Jens uit de selectie. ,,Vanaf dat moment ging ik meer boksen en werd ik er steeds beter in. Ik begon het ook echt leuk te vinden.” Nu kijkt hij uit naar trainingen en doet hij er alles aan om de beste bokser uit zichzelf te halen. ,,Het is natuurlijk het leukste om de handschoenen aan te trekken en te sparren, maar ik doe ook krachttraining, ik loop hard en ben altijd bezig met wat ik eet.”

Inmiddels heeft hij al elf wedstrijden op naam staan, waarvan acht gewonnen. Zijn eerste wedstrijd, in maart 2019, herinnert hij zich nog goed, helemaal in Assen tijdens een jeugddag. ,,Ik vond het zo spannend. Zoveel zenuwen had ik voor voetbal nooit. Het liefst wilde ik dat er niemand kwam kijken. En nadat ik had gewonnen, dacht ik: had ik iedereen maar uitgenodigd.” Nog steeds valt hij een dag voor de wedstrijd wat moeilijker in slaap. Pas tijdens de warming up vlak voordat Jens de ring instapt, veranderen zijn zenuwen in positieve ‘wedstrijdadrenaline’.

Ondertussen gaat hij naar het Scheepvaart- en Transport College, waar hij studeert voor logistiek supervisor. Daarna hoopt hij op een baan in de haven, de plek waar ook zijn vader en opa werkten.

Wat zijn boksambities betreft, hoopt Jens op korte termijn Nederlands Kampioen in de A-klasse te worden. Daarna zet hij zijn vizier wellicht op een Olympische Spelen. ,,Eerst maar eens kampioen zien te worden en dan naar de elite, kijken hoe het gaat tegen de grote jongens.” Een ding is zeker: zijn oma zal hem aanmoedigen, hoe dan ook.

Volgende keer in deze serie: Jochem Zuijdgeest

Op de hoogte blijven van het laatste Rotterdamse Boksnieuws? Like dan nu de Facebook-pagina van Rotterdam Boxing.