Carmen de Jong, 16 jaar

62 kg

RBV Van ’t Hof

In haar toekomstige agenda staat de zomer van 2024 al rood omcirkeld, met een hele dikke rand. De Olympische Spelen van Parijs, daar richt Carmen de Jong zich volledig op, iets wat de 16-jarige een jaar geleden allerminst had kunnen bevroeden. Want, zo vertelt ze: ,,Ik boks nog geen jaar.”

Carmen heeft al wel ringervaring en niet zo’n klein beetje ook. Ze begon op haar tiende met kickboksen, geïnspireerd door haar vader die zelf kickbokste. ,,Ik ben zelf best wel een druk persoon, heb veel energie. Kickboksen zou een goede uitlaatklep kunnen zijn, dacht mijn vader.”

Daar had hij gelijk in. Carmen deed al gauw haar eerste wedstrijd en er zouden er nog 27 volgen. Met een brede glimlach: ,,Ik heb alle 28 wedstrijden gewonnen.”

Haar kickbokstrainer Melvin, van GYM Hoofddorp, opperde het voorstel om eens te gaan boksen. ,,Want dat zou goed zijn voor mijn stootkracht. En toen ontdekte ik dat ik boksen eigen veel leuker vind. Kickboksen is heel statisch en is keihard rammen. Boksen is meer een spelletje, het is sneller, technischer, heel veelzijdig.”

Carmen woont in Hoofddorp en volgt de VeVa, een militaire vooropleiding van Defensie. Naast olympisch kampioen wil ze heel graag beroepsmilitair worden.

Aangezien ze in de Hoofddorp woont, lag een training in Rotterdam niet meteen voor de hand. Toch komt ze elke week trouw naar de Maasstad, waar ze al gauw opviel vanwege haar talent en zo werd gevraagd voor het junior Talent Team. ,,Via een kennis van mijn vader ben ik bij Van ’t Hof terechtgekomen. De eerste keer was ik best nerveus. In het kickboksen is er best wat haantjesgedrag, maar hier voelde het meteen als een warm nest.”

Volgende keer in deze serie: Deron Cukaj.

Op de hoogte blijven van het laatste Rotterdamse Boksnieuws? Like en deel dan nu de Facebook-pagina van Rotterdam Boxing.