Bokscarrieres beginnen nooit in de spotlights, maar zijn het resultaat van jarenlange training en opoffering. Zestien jonge boksers en boksters trainen zich onopgemerkt naar de top. Wie zijn ze en wat drijft hen?

Deze week Aaliyah Hoppema

13 jaar, 63 kg

6 wedstrijden, 4 gewonnen

Boksvereniging: RBV Van t Hof

Ze mag graag kijken naar Claressa Shields, de inmiddels Amerikaanse profbokser, die slechts één wedstrijd in haar leven verloor en die in 2016 ‘onze’ Nouchka Fontijn wist te verslaan tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Of Aaliyah ooit ook met het olympische decor zal vechten voor een medaille? ,,Ik wil heel graag zoveel mogelijk wedstrijden winnen en Nederlands kampioen worden,” begint ze. ,,En dan Europees kampioen. Laat ik daar maar mee beginnen,” besluit ze lachend.

Aaliyah kwam vier jaar geleden in aanraking met boksen, dankzij haar oudere broer die kickbokste. ,,Ik ben ook begonnen met kickboksen. Maar ik ontdekte dat ik niet zo goed was in trappen. Mijn stoten waren beter. Toen ben ik verder gegaan met boksen.

Na een jaar besloot ze ook mee te willen doen aan wedstrijden. Haar eerste partij was meteen een internationale in Denemarken. ,,Ik was vooraf heel zenuwachtig en had geen idee wat me te wachten stond, hoe het zou verlopen. In de ring was alle spanning weg.”

Aaliyah verloor, al ging de wedstrijd voor haar gevoel goed. ,,Ik dacht wel, volgende keer ga ik het beter doen.”

Die belofte aan zichzelf maakte ze waar. Een jaar later zagen haar ouders Aaliyah Nederlands kampioen worden in de startersklasse. ,,Mijn moeder was zenuwachtiger dan ik – gelukkig maar. Ze vindt het soms wel lastig om naar me te kijken, Mijn vader heeft daar minder moeite mee, maar ze steunen me allebei.”

Op de hoogte blijven van het laatste Rotterdamse Boksnieuws? Like en Deel dan nu de Facebook-pagina van Rotterdam Boxing.