23376613_10213737412966679_2711872899901889178_n

Dit weekend wordt voor de tweede keer het boksgala: “Gladiatoren aan de Maas” gehouden, dit keer in de Cruise Terminal aan de Wilhelminapier. In dat kader staat er zondag een interland op het programma waarbij een 6-koppige Nederlandse ploeg onder leiding van Coach Hennie van Bemmel in de Arena uitkomt tegen een van de beste bokslanden ter wereld: Cuba. De delegatie kwam (met een flinke jetlag) woensdag aan en is ondergebracht in het Van der Valk Hotel naast de Diergaarde Blijdorp. Acht van de beste Cubaanse boksers, begeleid door 2 trainers een delegatieleider/scheidsrechter en een dokter treden zondag aan tegen de Nederlandse ploeg. Als voorproefje is zaterdag een partij te zien tussen Artjom Kasparian en de ster van het Cubaanse team: Julio Cesar La Cruz Peraz.
Deze La Cruz (28 jr. 81 kg.) is me er eentje. Zijn bijnaam is “The Untouchable”. Kijkt u maar eens naar een paar partijen op Youtube dan wordt het meteen duidelijk. Hij duikt en wijkt sneller dan de helden in “The Matrix”en houdt zijn lange armen dan ongeveer op kniehoogte, zonder dat hij ook maar een keer geraakt wordt.
Deze 4-voudige wereldkampioen, afkomstig uit de oostelijke provincie Camaguey, begon al op 6-jarige leeftijd met bokstraining en werd toen hij 13 was gespot door 2 toen regerende bokskampioenen. Niet lang daarna werd hij naar het Cubaanse papendal: “La Finca” in Havana gehaald om zijn opleiding te vervolgen. Zijn palmares bestaat uit 8 kampioenschappen, bij zowel de Olympische als de Wereld kampioenschappen, de Pan American en Central American en Carribean games. Allemaal overwinningen op punten, geen enkele nederlaag. In 2014 was hij betrokken bij een schietincident in zijn eigen provincie, waarbij een kogel ter hoogte van zijn heup verdween. Details over het incident zijn nooit bekend geworden. Gevraagd naar zijn ambities en eventuele doorstart naar een prof-status, antwoordt hij dat naast zijn moeder, nog altijd “Fidel” in zijn Corazon (hart) zit en hij nimmer Cuba zal verlaten. Waarvan acte.
De Cubanen volgend een strak eigen programma ter voorbereiding op de Match, met dagelijks 2 trainingen van anderhalf uur bij van ’t Hof in Crooswijk. Alleen mannen, dat wel. Het vrouwenboksen is in het nog altijd Communistische Cuba om onnavolgbare redenen, ( nog) niet doorgedrongen. Reden waarom voor Nouchka Fontijn speciaal uit de Ukraine tegenstandster Tetiana Petrovych wordt ingevlogen.
Zo’n training wijkt niet zoveel af van wat wij hier in Nederland plegen te doen, maar de uitvoering en intensiteit is die van de buitencategorie. Niet alleen zijn ze allemaal flexibel in het bovenlijf, maar ook is elke boxer uitgerust met magistraal voetenwerk, dat sinds Mohammed Ali niet meer vertoond is.
Er wordt elke training gebruik gemaakt van plastic kleding om bij het wegen exact op de gewenste aantal kilo’s uit te komen. Het bekende “stoten op de zak” krijgt bij de Cubanen ook een geheel nieuwe invulling: de zak verandert ter plekke in een imaginaire tegenstander die ze ook precies zo te lijf gaan.
En dan dient er voorafgaand aan de wedstrijden natuurlijk ook nog ouderwets “geshopt” te worden.
Op het verlanglijstje staat naast de gebruikelijk aftershave, deo’s en scheerschuim ook de wereldberoemde maar in Cuba onbetaalbare Cohiba-sigaren. Of dit voor eigen gebruik of dat van familie is, blijft onbekend.
Artjom Kasparian (Nederlands kampioen in 81 kg.klasse) verheugt zich nu al op de partij die hij zaterdag zal vechten tegen Julio la Cruz. Navraag bij de familie Kasparian levert het beeld op dat Artjom niet alleen geen spoor van nervositeit vertoont maar zelfs uitkijkt naar de partij. Toen het bekend werd dat de Cubaanse ploeg naar Nederland zou komen was zijn commentaar: “die La Cruz is voor mij”.
Na een bezoek aan de Euromast op donderdag, staat vrijdag een ontvangst op het stadhuis door B&W op het programma en dan “gaat het los” op zaterdag en zondag. Kaartjes zijn er helaas niet meer. Er wordt wel een behoorlijke hoeveelheid aandacht van de pers verwacht.

Vrijdagochtend 10 november, 10.00 uur,
Marijke Blom.

Reacties

reacties