Deze landenstrijd, waar het Cubaanse team (aangevuld met deelnemers uit Frankrijk, Belgie en de Ukraine) uitkwam tegen een 8-koppige Nederlands/Franse equippe, zorgde voor een enerverende middag/avond in de fraai verlichte Cruise Terminal aan de Wilhelminakade. De ruim 1400 bezoekers werden ontvangen op de eerste etage met de melancholieke klanken van een Cubaans Combo (denk aan: Buena Vista Social Club), waardoor de stemming er voor de rest van de dag/avond al meteen goed inzat.
Het voorprogramma bestond uit 4 partijen, waarin Rex Meijer (tegen de Belg Karim Saboundji) de eerste overwinning boekte met een fraai en technisch hoogstaande partij.

23737665_1498896203520675_1968708653541414091_o

Nouchka Fontijn was duidelijk een maatje te groot voor tegenstandster Tetiana Petrovych uit de Ukraine.
Na de pauze werd een programma van 8 partijen afgewerkt waarin 5 Nederlanders aan de bak kwamen.
De eerste partij tussen Jordan Rodriguez (Frankrijk) en Javier Ibanez Diaz uit Cuba, eindigde in een overwinning voor de Cubaan.
Het grootste spektakel brak los in de tweede match. Enrico schreef boksgeschiedenis door voor de eerste keer een Cubaan te verslaan in een directe confrontatie. Onze Enrico deed dat met fraai en aanvallend boksen. Hij slaagde er in om meerdere malen de aanval van Estrada over te nemen en stevende hiermee af op een terechte overwinning.
In partij nummer vier kwam Rany Hadj Aissa (Fr.) uit tegen Eislandy Savon Cotilla, jawel: de neef van de beroemde Felix Savon, waarvan Arnold Vander lyden meerdere malen verloor. Deze Savon is uit hetzelfde hout gesneden, want hij versloeg de Fransman overtuigend.

23621984_1498896083520687_7325006163322314289_n
Xavier Kohlen (25 partijen, voormalig Europees kampioen Karate) verloor van Roniel Iglesias Otolongo. Deze bokser won goud op de Olympische Spelen in London in 2012. Xavier gaf uitstekend tegenspel, maar moest de overwinning desondanks aan Otolongo laten.
Daarna moest Max van der Pas aan de bak tegen Olympisch Goud-winnaar in Rio: Arlen Lopez Cardona. In ronde een gaf Max goed tegenspel. Helaas ging Max daarna tegen de grond en kreeg 8 tellen van de scheidsrechter. De partij eindigde in een overwinning voor Cardona.
Daarna kwam Artjom Kasparian in de ring. Na de fraaie partij de dag daarvoor tegen La Cruz, waren de verwachtingen hooggespannen. Artjom had het duidelijk zwaar in de eerste ronde. Deze Cubaan had een een indrukwekkend postuur en een enorme reach, waarmee hij zijn tegenstander keer-op-keer bestookte. Artjom liet zich echter niet uit het veld slaan en pareerde de stoten met goed weerwerk. Dit resulteerde zelfs in een voorkeur van de jury in de derde ronde. Het publiek zat op het puntje van de stoel en moedigde de Nederlander hartstochtelijk aan. De overwinning ging uiteindelijk toch naar Estrada.

De voorlaatste partij ging tussen Mourad Alieve (Fr.) tegen de Cubaan Ortega. Deze twee zwaargewichten (91+ kilo) waren duidelijk aan elkaar gewaagd en het geluid van de stoten weerkaatste zelfs tegen de betonnen muren van de cruise terminal. Ortega, die 2 dagen daarvoor vader was geworden en dus niet bij de geboorte aanwezig was won met groot overwicht.
De slotpartij ging tussen Peter Mullenberg en de parel van het Cubaanse team: Julio Cesar La Cruz.
Wat de bezoekers nu te zien kregen was een fraai stukje hogeschool boksen: flitsende combinaties, nauwelijks met het oog waarneembare stoten, fabelachtige ontwijk-manoeuvres en magistraal voetenwerk. Daarbij gebruikten de boksers ongeveer de hele ruimte van de ring. La Cruz moest, geheel tegen zijn gewoonte in, de dekking aardig hoog houden om de goed geplaatste stoten van Peter af te weren. Uiteindelijk bleek de Cubaan toch oppermachtig en sloot deze fraaie boksdag af met een klinkende overwinning.
Het bleef nog lang onrustig daar in de Cruise Terminal. Er werd uitvoerig en intensief nagepraat door de boksliefhebbers onder het genot van een drankje en een hapje en de fraaie klanken van de Cubaanse musici.

23632239_1498896426853986_1845636277723022554_o
13 november 2017
Marijke Blom.