De Rotterdamse CruiseTerminal was al aardig op stoom, na een viertal partijen “Gladiatoren aan de Maas” en een lucratieve veiling t.b.v. de van Bronckhorst Foundation, die maar liefst ruim een ton opbracht.
Klokslag kwart voor tien betraden Artjom Kasparian (22, Nederlands kampioen 81 kg.) en Julio Cesar La Cruz Peraza (28, meervoudig wereldkampioen) de ring, die eigenlijk een maatje te klein was.
De kaarten waren tevoren eigenlijk al geschud en de uitslag werd door eenieder voorspeld in het voordeel van de Cubaan, die met meer dan twintig jaar ervaring met alleen maar overwinningen, een ongeslagen wereldkampioen is.
Artjom was echter sterk gemotiveerd voor deze partij, onbevreesd ook: (“die La Cruz is voor mij”) en vastbesloten om zijn beste kunnen te laten zien.
Dat bleek al meteen in de eerste ronde. Artjom ging er meteen krachtig in, met goed geplaatste stoten en veel voorwaartse druk. Het ging zelfs een tijdje gelijk op. Een van de juryleden gaf Artjom zelfs zijn voorkeur in ronde een.
In de tweede ronde had Julio Cesar zelfs zijn dekking hoog, iets wat hij vrijwel altijd achterwege laat, omdat de meeste tegenstanders toch niet in de buurt van zijn kin komen. Zijn trainer sprak hem voorafgaand aan ronde 2 ook zichtbaar toe.
Artjom had zich voorgenomen om zijn tactiek tijdens de wedstrijd aan te passen, om meer greep op het spel van de la Cruz te krijgen, wat hij ook verschillende malen zichtbaar deed.
Hij bleef dan ook knap overeind, maar Julio bleek aanvallend de meerdere, de jury besliste in deze ronde dan ook eenduidig in het voordeel van de Cubaan, die zich meer moest inspannen om Artjom in de verdediging te krijgen.
Ronde 3 was ook eenduidig voor de Cubaan. Artjom gaf echter ook in de slotronde goed tegenwicht aan zijn opponent, die een paar staaltjes subliem boksen liet zien, zowel in goed geplaatste stoten als het bijna bovennatuurlijke ontwijken van de tegenstander.
Het publiek barstte na de laatste gong meteen los in een daverend applaus. Beide boksers namen in een overduidelijke vriendschappelijke sfeer de felicitaties in ontvangst en gingen ook uitgebreid handen schudden met coaches en scheidsrechter.
Een aantrekkelijke partij met kwalitatief hoogstaand boksen. Nederland heeft er weer een geweldige Ambassadeur bij in de vorm van Artjom Kasparian. We gaan nog veel van hem horen, misschien wel tot in Tokyo in 2020.
Marijke Blom.

<iframe src=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FRotterdamTopsport%2Fvideos%2F1576827895689179%2F&show_text=0&width=560″ width=”560″ height=”315″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no” frameborder=”0″ allowTransparency=”true” allowFullScreen=”true”></ifram