Donderdagochtend 9 uur. Locatie: Slachthuiskade, Crooswijk. Buiten scharrelen eenden, ganzen en een enkele meerkoet langs de waterkant, op zoek naar schaars voedsel. Binnen bij Boksschool van ’t Hof klinken kreten van inspanning, en slagen op pads of bokszakken. Op de vloer waar deze week zwaar getraind wordt voor een komende bokswedstrijd tegen Engelse boksers, staat nu een tiental mensen die je normaal niet vaak tegenkomt in een boksschool. Het is het project “bewegen naar werk”. De deelnemers nemen de training heel serieus, ze werken zich letterlijk in het zweet onder leiding van coaches Delano James en Jasper Dierx.

Jasper is zelf ook ooit begonnen bij dit project, toen zijn winkel in fairtrade kleding op de fles ging en hij in de schuldsanering terecht kwam. Dit eerste project liep echter om diverse redenen op de klippen en Jasper was zijn enige structuur in zijn dagelijkse routine kwijt. Hij liet het er niet bij zitten en besloot dan maar zelf het project opnieuw van de grond te trekken.

En met succes: hij volgde trainingen, bekwaamde zich verder als coach en geeft nu diverse sporttrainingen, waaronder boksen, aan mensen die te kampen hebben met uiteenlopende problemen: van schuldsanering, ongewenste werkloosheid, fysieke en psychische problemen. De verzoeken aan hem komen overal vandaan: Gemeente, sociale dienst, maatschappelijk werk etc. Deze groep is heel divers: mannen en vrouwen van alle leeftijden en afkomstig van verschillende culturen werken hier gezamenlijk met grote toewijding aan het verbeteren van hun conditie, ze leren schaduwboksen, sparren, en treffers plaatsen op pads of bokszak. Coaches Delano en Jasper zijn er heilig van overtuigd dat het werkt: “alles begint met opnieuw in beweging komen” is hun motto. Als je beweegt voel je je beter. Je gaat de negatieve gedachten letterlijk “te lijf”. En wat ook heel belangrijk is; Je krijgt weer structuur in je leven. En je komt andere mensen tegen, die min-of-meer in hetzelfde schuitje zitten, en die, net als jij, bereid en in staat zijn om er iets aan te doen. Deze training is een van de vele maatschappelijke projecten die gezamenlijk door Rotterdam Boxing en boksschool Van ’t Hof worden georganiseerd met als inzet om deelnemers door het inzetten van bokstraining, letterlijk meer greep op hun eigen leven te krijgen.

Volgende week is de ploeg weer compleet aanwezig op de vloer bij Van ’t Hof om een volgende stap te zetten op weg naar een betere conditie en meer zicht op zinvolle tijdsbesteding en wellicht ook het vergroten van een kans op een baan.

 

(project word mogelijk gemaakt door: Van Leeuwen Van Lignac Stichting)

 

 

Rotterdam, 7 februari 2019

Marijke Blom.