De aanpak van Rotterdam Boxing heeft gewerkt. Terugkijkend is 2014 voor Rotterdam Boxing, sinds zijn oprichting in 2010, zeer succesvol geweest.
Het ontwikkelde “piramidemodel” heeft zijn eerste vruchten afgeworpen:
– Het onderste deel van de piramide wordt gevormd door leerlingen van groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Zij namen deel aan boksclinics en –bokslessen, hierdoor kunnen kinderen laagdrempelig kennismaken met de bokssport. Na de clinic krijgt elke deelnemer een door Rotterdam sportsupport verstrekt certificaat. Kinderen die de bokssport leuk vinden, werden door ons doorverwezen naar boksverenigingen in de buurt. Dat is dan het tweede deel van de piramide.
Rotterdam Boxing stond dit jaar voor het eerst met een heuse boksring op het zomer sportgebeuren± `Jeugdland` in de Ahoy hal. Hier kwamen alleen al 2.500 kinderen en jongeren op af.
– Kinderen van 12-16 jaar op het voortgezet onderwijs, namen deel aan het project “Challenge 010”. Dit is een scholencompetitie in de sporten: zaalvoetbal, basketbal, dansen en boksen. Aan dit project zijn 4 boksverenigingen gekoppeld. Uit deze groep heeft zich inmiddels een groep van 80 jongeren als lid gemeld bij een boksvereniging. Deze jongeren worden erop voorbereid om aan het einde van het schooljaar deel te nemen aan een Rotterdams Kampioenschap boksen. Vorig jaar vond daarvan de eerste editie plaats op het Schouwburgplein.
Dit project wordt ondersteund door Rotterdam Sport Support.
– In het midden van de piramide zit het “Regionaal Talent Centrum” bestemd voor jongeren tussen 12-22 jaar. Hier wordt een brug geslagen van breedtesport naar topsport. Rotterdam Boxing, financieel gesteund door Rotterdam Topsport, heeft de dagelijkse leiding over het RTC. De talenten van de boksverenigingen trainen 2 x per week met elkaar, waardoor ze elkaar naar een hoger niveau tillen. Ook worden talenten gescout op scholen en doorverwezen naar boksverenigingen.
– Uit deze groep wordt jaarlijks een Talentteam samengesteld, die door intensieve training en begeleiding wordt klaargestoomd voor wedstrijden in het kader van Nederlands, Europees en Wereldkampioenschappen. Hiermee zijn we beland aan de top van de piramide.
Met deze aanpak heeft Rotterdam Boxing in 2014 meer dan 5.000 jongeren bereikt. De bokssport zit in Rotterdam in de lift. Dit valt voor een deel te verklaren omdat boksen dichtbij de belevingswereld van jongeren staat. Op het oog stoer dat vechten. Tot ze erachter komen dat je het daarmee niet redt en er zaken als techniek, discipline, incasseren en doorzettingsvermogen aan te pas komen. Zaken, die je in de weg naar volwassenheid enorm kunnen helpen. Dat het daarnaast ook nog een technisch hoogwaardig en conditioneel zwaar spelletje is, helpt ook mee aan de fysieke ontwikkeling van het lichaam in de jaren die er toe doen. De puberteit bijvoorbeeld.
Mentaal kan boksen ook heel veel doen voor als je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit en niet goed voor jezelf op kunt komen. Of je vrij snel kwaad en agressief wordt. Ook dan helpt de discipline van het boksen. Ook als je ongewild te zwaar bent en je je niet meer goed kan bewegen, helpt boksen ook op een hele leuke en spannende manier om weer van fysieke inspanning te genieten.
Reden waarom we dit jaar de Mattietrainingen zijn gestart. Daarmee hebben we tot het eind van dit jaar al 190 jongeren bereikt. Zie artikel op deze site.
Het allermooiste doel waar Rotterdam Boxing naar streeft is om weer een bokser als Bep van Klaveren uit Crooswijk naar de Olympische Spelen te krijgen, zoals hij in 1928 voor elkaar kreeg.

Reacties

reacties