Zoals elke vrijdag rond de klok van half twee komen eindejaars-leerlingen van de  VSO ” De Hoge Brug”(gespecialiseerd voortgezet onderwijs) nu al vanaf het begin van dit jaar met de tram naar boksschool van ’t Hof om een uurtje heerlijk te boksen. Ze hebben zelf gekozen voor deze tak van sport in het kader van het werken aan gezondheid en conditie.

Gevraagd naar wat de bokssport ze brengt, noemt een van de leerlingen:  “het maakt je hoofd zo lekker leeg”. Dat is even wat meer dan puur werken aan fysieke conditie.

Er zijn nog veel meer zaken die zowel door begeleidster Esther, als de leerlingen zelf genoemd worden:

Leerkracht Esther: ”veel van onze leerlingen hebben te maken met spanningen en stress. Dat zie ik met eigen ogen als ze hier volop bezig zijn, door het boksen sterk verminderen.  Ze tonen ook een flinke inzet en hebben er zienderogen plezier in”.

Sinan (18) vindt dat hij er zelfverzekerder door wordt, weerbaarder ook. Hij durft nu meer voor zichzelf op te komen en dan vindt hij het ook  nog leuk om te doen. Damian (17) zegt dat hij nu veel meer beheersing heeft over zichzelf. De techniek van het boksen onder de knie krijgen boeit hem  en ook dat het steeds makkelijker en leuker wordt om te doen.

Esther noemt naast het verminderen van spanning en stress, vooral ook het werken aan uithoudingsvermogen, doorzetten en grenzen stellen, enkele van de vele voordelen die de deze training met zich meebrengt.

Daarnaast is de bokssport ook een manier om op een spontane en natuurlijke wijze met fysiek contact om te gaan. Dat is voor deze jongeren niet altijd vanzelfsprekend. Bij het boksen is dat een wezenlijk onderdeel van de techniek.

Trainer Patrick richt zich op een aantal zaken, waaronder het werken aan de conditie door een afwisselende circuit-training, daarnaast geeft hij natuurlijk de basis-bokstechnieken: het onder de knie krijgen van stoten, hoeken, opstoten en “jabs”. Combinaties van stoten worden geoefend in levensechte sparring-sets. Er wordt ook aan krachttraining gedaan om spieren te versterken, zoals het werken met gewichten en intensieve grondoefeningen.

Patrick noemt vooral de  inzet en het doorzetten als het even niet lukt, als positieve eigenschappen van de groep.  Ze stoppen niet snel met oefenen, zeuren niet en vinden de meeste oefeningen leuk om te doen. Al is er ook af-en-toe iemand die “zijn dag niet heeft”.

Het boksen op vrijdag is en blijft iets waar naar wordt uitgekeken op de Hoge Brug.

Deze lessen worden mogelijk gemaakt door de Stichting bevordering van Volkskracht en Gladiatoren aan de maas

Rotterdam, 27 november 2020

Marijke Blom